Απολογισμός της διοίκησης Κορτζίδη για την Κοινωνική Προστασία την Πρόνοια και την Αλληλεγγύη

Τα τρία αυτά χρόνια η ανεργία, οι απολύσεις, τα λουκέτα, οι περικοπές στους μισθούς, στις συντάξεις, στην υγεία, στην πρόνοια, στην εκπαίδευση έφεραν εκατομμύρια πολίτες στα όρια της εξαθλίωσης.
Ως διοίκηση εκτιμήσαμε έγκαιρα τις επιπτώσεις της κρίσης στους πολίτες του δήμου μας. Με όπλα το σωστό σχεδιασμό και την οργάνωση, την αξιοποίηση τηςγνώσης , της πείρας και της επίπονης προσπάθειας των εργαζομένων και την ένταξη της εθελοντικής προσφοράς σε πολλές δράσεις, ο δήμος μας όχι μόνοδιατήρησε και βελτίωσε όλες του τις δομές και τα προγράμματα κοινωνικής προστασίας-πρόνοιας και υγείας-πρόληψης αλλά και ενίσχυσε τις υποδομές του και βοήθησε αποφασιστικά τις νέες δράσεις αλληλεγγύης.


ΝΕΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ
 • Πετύχαμε τη χρηματοδότηση της Κατασκευής (είχε διακοπεί to 2010 λόγω έλλειψης χρημάτων) του Β' ΚΑΠΗ Αργυρούποληςεπί της οδού Ολυμπίας 42-44, προϋπολογισμού 487.590 € από το ΕΣΠΑ και σε λίγο θα είναι έτοιμο.
 • Σχεδιάσαμε την κατασκευή του Β΄ ΚΑΠΗ Ελληνικού. Έχουν εκπονηθεί όλες οι απαραίτητες μελέτες και το έργο είναι έτοιμο για ένταξη σε προγράμματα του ΕΣΠΑ.
 • Κατασκευάσαμε(με χρηματοδότηση της περιφέρειας) τον 1ο ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ στη οδό Κομνηνών Αργυρούπολης.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΝΟΙΑΣ-ΥΓΕΙΑΣ-ΠΡΟΛΗΨΗΣ

ΥΓΕΙΑ ΠΡΟΛΗΨΗ
Υλοποιήθηκαν από την Κοινωνική Υπηρεσία δεκάδες δωρεάν προγράμματαπρόληψης και αγωγής υγείας-σε συνεργασία με τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής, το υπουργείο υγείας και εξειδικευμένα κέντρα και επιστημονικούς φορείς-από τα οποίαωφελήθηκαν περισσότεροι από 7.000 χιλιάδες συμπολίτες μας και ιδιαίτερα οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι γυναίκες:
 • Προληπτικοί ελέγχοι: Καρδιολογικοί, οδοντιατρικοί, ογκολογικοί, αναπνευστικοί, μετρήσεις οστικής μάζας, υπέρτασης , τεστ μνήμης, διατροφικοί, τεστ για HIVσωματομετρικοί σε όλα τα παιδιά των Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων του Δήμου, σακχάρου, χοληστερίνης.
 • Προγράμματα ψυχολογικής υποστήριξης και συμβουλευτικής:Παρασχέθηκε ψυχολογική υποστήριξη σε 380 και πλέον άτομα σε 1.800 συνεδρίες και πραγματοποιήθηκε υποδοχή, συμβουλευτική και υποστήριξη σε ανασφάλιστους πολίτες, άπορους, μετανάστες κ.α. σε 870 συναντήσεις και 200 και πλέον κατ οίκον επισκέψεις.
 • Σεμινάρια πρώτων βοηθειών για εργαζόμενους του δήμου και πολίτες.
 • Ομιλίες ενημερώσεις για θέματα υγείας.
 • Εμβολιασμοί εργαζομένων και αντιγριπικοί.
 • Εθελοντική αιμοδοσία. Έγιναν 17 αιμοδοσίες, αιμοδότησαν 800 άτομα και εξυπηρετήθηκαν 482 άτομα
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
Λειτούργησαν όλα τα προγράμματα στα ΚΑΠΗ και η συνταγογράφηση από το γιατρό.
Συνεχίστηκε το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι & Κοινωνική Μέριμνα- σε μη αυτοεξυπηρετούμενα άτομα.
Ο δήμος μας στάθηκε στο πλευρό των εργαζομένων των προγραμμάτων και στήριξε τις κινητοποιήσεις τους για τη συνέχιση τους.

ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ
Στηρίξαμε τις κινητοποιήσεις και τα αιτήματα των εργαζομένων για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση και για την αποσαφήνιση αφενός του γενικού θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των κέντρων και αφετέρου του καθεστώτος για τους ίδιους.
Παρείχε συμβουλευτική υποστήριξη και πραγματοποίησε βιωματικά σεμινάρια, εργα­στήρια, ημερίδες, παρεμβάσεις στη σχολική κοινότητα και ανοιχτές συζητήσεις για την πρόληψη και την αντιμετώπι­ση των εξαρτήσεων.
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΑEΙ-ΤΕΙ
Στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου κάνουν την πρακτική τους σπουδαστές/ιες τμημάτων κοινωνιολογίας, κοινωνικών λειτουργών και ψυχολογίας.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Ο Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης περιλαμβάνεται στον πίνακα φορέων υποδοχής και απασχόλησης καταδικασθέντων κυρίως για οικονομικής φύσεως αδικήματα. Συνολικά έχουν εξυπηρετηθεί από το 2011, δώδεκα (12) αιτήματα.

ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
 • Καταργήσαμε τα τροφεία και στους παιδικούς σταθμούς τηςΑργυρούπολης. Αυξήσαμε τη δυναμικότητα των παιδικών σταθμών. Έτσι το 2012 και το 2013 εγγράφηκαν στους παιδικούς σταθμούς του δήμου μας 640 νήπια και βρέφη έναντι 580 το 2011. Με διαρκείς πιέσεις, με έκτακτα μέτρα- όπως η παραμονή στην εργασία συμβασιούχων υπαλλήλων των παιδικών σταθμών των οποίων οι συμβάσεις είχαν λήξει, με εντολή δημάρχου-από το 2012 πετύχαμε οι παιδικοί σταθμοί να λειτουργούν με πλήρες προσωπικό.
 • Την περίοδο 2011-2013 εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑύψους 2,1 εκατ.€, για 715 παιδιά.
 • Διεκδικούμε: Το διπλασιασμό της χρηματοδότησης των παιδικών σταθμών από το ΕΣΠΑ.Την παραχώρηση του πρώην παιδικού σταθμού της Ολυμπιακής.

ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΓΙΑ 1.600 ΠΑΙΔΙΑ
Εφαρμόσαμε και στην Αργυρούπολη δωρεάν το πρόγραμμα Καλοκαιρινής Δημι­ουργικής Απασχόλησης διπλάσιας χρονικής διάρκειας 6 εβδομάδων έναντι 3 εβδομάδων που ίσχυε μέχρι και το 2010.

ΠΑΡΟΧΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ
Η κοινωνική υπηρεσία παρέχει σχολικά είδη σε παιδιά οικογενειών που έχουν ανάγκη.
ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΙΑΤΡΟΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ
Με συντονισμένες παρεμβάσεις του δήμου, εργαζομένων και γονέων διασφαλίστηκε η λειτουργία και των δυο κέντρων.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΠΙΟ ΕΥΑΛΩΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
Στηρίξαμε την πρόταση ομάδας εθελοντών διαθέτοντας το χώρο και αναλαμβάνοντας τα έξοδα λειτουργίας και το Δεκέμβριο του 2011 ιδρύθηκε το ΜΚΙΕ. Στο χώρο του στεγάζεται και το Κοινωνικό Φαρμακείο ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2012 λειτουργεί και ΟδοντιατρείοΣτο ΜΚΙΕ προσφέρονταιδωρεάν υπηρεσίες σε ανασφάλιστους, άνεργους και άπορους που προέρχονται από όλο σχεδόν το Λεκανοπέδιο. Σε αυτό προσφέρουν την εργασία τους περίπου 250 εθελοντές (γιατροί, οδο­ντίατροι, φαρμακοποιοί, ψυχολόγοι, θεραπευτές και πολίτες). Στα δύο πρώτα χρόνια λειτουργίας του έχουν γίνειπερισσότερες από 20.000 ιατρικές επι­σκέψεις.

ΔΙΚΤΥΟ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ
Λειτουργεί από τον Ιούνιο του 2011.Συμμετέχουν σε αυτό 90 γιατροί όλων των ειδικοτήτων και 3 Διαγνωστικά Κέντρα.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Ενισχύει πλέον 343 οικογένειες:
 • Με τρόφιμα, είδη ατομικής υγιεινής και γενικής καθαριότητας τα οποία συγκεντρώνονται στις δράσεις αλληλεγγύης (καλάθια έξω από τα supermarket της περιοχής, συναυλίες αλληλεγγύης) καθώς και από εταιρείες και παραγωγούς της διάθεσης τροφίμων χωρίς μεσάζοντες.
 • Με 300 διατακτικές αξίας δέκα 10 ευρώ η μία συμπληρώνουμε την παροχή τρο­φίμων και λοιπών ειδών από τη Δημοτική Τράπεζα Τροφίμων.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
Παρέχουμε στους συμπολίτες μας από Δευτέρα έως Παρασκευή σε πολύ χαμηλή
τιμή μαγειρεμένο φαγητό που παρασκευάζει τοπική εταιρεία.

ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ
Σε συνεργασία με το Κίνημα Εθελοντών Αλληλεγγύης-ΚΕΑ, πραγματοποιούμε κάθε μήνα διάθεση δεκάδων βασικών προϊόντων σε προσιτές τιμές, απευθείας από πα­ραγωγούς από όλη την χώρα, χωρίς την κερδοσκοπική παρέμβαση μεσαζόντων.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΗΡΙΟ
Λειτουργεί από τα μέσα του 2011 και παρέχει δωρεάν στους άπορους και με ανταλλαγή σε όλους τους κατοίκους της πόλης ρούχα, βρεφικά είδη, υποδήματα, κλινοσκεπάσματα κ.α.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΑ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ
Παρέχουμε νομική βοήθεια με ομάδα εθελοντών δικηγόρων σε κατοίκους της πόλης που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υπερχρέωσης και δεν μπορούν να ανταποκριθούν.

ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΕ 198 ΑΠΟΡΟΥΣ
Συμμετέχουμε στο πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για δωρεάν διανομή τροφίμων σε άπορους.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΔΕΗ - ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
Υλοποιούμε πρόγραμμα ενημέρωσης των πολιτών για την ένταξη και αξιοποίηση των ευεργετικών ρυθμίσεων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου της ΔΕΗ. Πετύχαμε την επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος σε 8 κατοικίες.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ

ΔΩΡΕΑΝ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΜΠΑΝΙΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΛΑΖ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ
Στην ελεύθερη- από το 2007 παραλία του Αγίου Κοσμά- από τις αρχές Ιουλί­ου μέχρι και την 1η εβδομάδα του Σεπτεμβρίου όλοι οι κάτοικοι του δήμου μπορούν τις καθημερινές να πάνε για μπάνιο με τα πούλμαν του δήμου στη δημοτική πλαζ του Αγίου Κοσμά. Απλοποιήσαμε τη διαδικασία συμμετοχής στα θαλάσσια μπάνια καταργώντας τις εγγραφές και τις κάρτες που ίσχυαν στην Αρ­γυρούπολη μέχρι και το 2010.

ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ
Σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Ελληνικού - Αργυρούπολης (ΚΙ-ΛΕΛΑΡ), τα καλοκαίρια στο πάρκο της 129 Π.Υ. πραγματοποιήθηκαν δωρεάν προβολές επιλεγμένων ταινιών.

ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ
ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΝΟΙΑΣ -ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΛΗΨΗΣ

Η κυβέρνηση σφραγίζει τις μονάδες του ΕΟΠΥΥ και βάζει σε διαθεσιμότητα και στη λεγόμενη κινητικότητα 8.000 γιατρούς και εργαζόμενους του Οργανισμού.
Εκθέτει σε κίνδυνο τις ζωές των πολιτών αφού σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας η νέα δομή που θα αντικαταστήσει τον ΕΟΠΥΥ θα χρειαστεί δύο τουλάχιστον μήνες για να λειτουργήσει και όταν θα λειτουργήσει θα παρέχει ακό­μη χαμηλότερες υπηρεσίες υγείας στους ασφαλισμένους.
Για το θέμα του ΕΟΠΥΥ σε συνεργασία με τους γιατρούς του οργανισμού, διοργα­νώσαμε συγκέντρωσεις ενημέρωσης των δημοτών.
Για την παράταξή μας, είναι ξεκάθαρο ότι, αν δεν αγωνιστούμε αιρετοί και πολίτες, για να ανατρέψουμε την πολιτική της τρόικα και της συγκυβέρνησης που στραγγα­λίζει οικονομικά την υγεία και την πρόνοια, το μέλλον διαγράφεται ακόμη χειρό­τερο από το παρόν. Όσοι σε τοπικό επίπεδο, πριν λίγους μήνες όπου τα σχέδια διάλυσης του ΕΟΠΥΥ είχαν ήδη αποκαλυφθεί, έσπευδαν να μεταφέρουν υπο­σχέσεις του υπουργού υγείας ότι δε θα πειράξει τον ΕΟΠΥΥ Αργυρούπολης είναι υπεύθυνοι για τις αυταπάτες που καλλιέργησαν και για τα εμπόδια που έβαλαν στο μόνο μέσο που μπορεί να εμπόδιο στην πολιτική της κυβέρνησης. Τον ενωμένο και ανυποχώρητο αγώνα για αποκλειστικά - δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας - πρόνοιας - πρόληψης.